Chips en Roulette

Grootste Winsten in Main Event

Chips en Roulette

Zoals je misschien weet, steeg de populariteit van poker na 2003. Sindsdien hebben Main Events enorme velden gehad met de winnaars die enorme prijzen mee naar huis namen, waar degenen die voor hen kwamen nooit van hadden kunnen dromen.

€12 Miljoen – Jamie Gold (2006)

Het 2006 WSOP Main Event blijft het grootste tot nu toe. Het toernooi trok een recordaantal van 8.773 deelnemers en creëerde daarmee verreweg de grootste prijzenpot in de geschiedenis van de WSOP.

Toen het stof was neergedaald, werd aangekondigd dat de winnaar €12 miljoen zou ontvangen!

Dit was de eerste keer dat de winnaar een bedrag van acht cijfers in de wacht sleepte, en het was een vrij grote stijging in vergelijking met de vorige twee jaren.

Na een slopende strijd van meerdere dagen op het vilt, ging Jamie Gold met de overwinning en de €12 miljoen naar huis.

Gold was een amateurspeler die in het Main Event geraakte dankzij zijn deal met Bodog Poker en hij maakte de beste run van zijn leven om te winnen in het grootste Main Event-veld ooit.

Gold’s overwinning werd gekenmerkt door enige controverse, omdat later aan het licht kwam dat hij er vooraf mee instemde om de helft van zijn Main Event winst te geven aan ene Crispin Leyser, de man die hem aan de deal hielp.

Uiteindelijk stemde Gold ermee in Leyser een niet nader genoemd bedrag te betalen, zodat hij niet het hele bedrag kon houden.

€10 Miljoen – Martin Jacobson (2014)

Voor het grootste deel is de prijs voor de winnaar van het Main Event een directe weerspiegeling van het totale aantal buy-ins. Hoe meer inschrijvingen, hoe groter de winst.

Martin Jacobson wist echter €10 miljoen in de wacht te slepen voor zijn overwinning in 2014, hoewel dit niet een van de grootste Main Events uit de geschiedenis was.

Dat jaar besloten de organisatoren een klein experiment uit te proberen en ze garandeerden de uitbetaling van €10 miljoen voor de winnaar, ongeacht de totale prijzenpot.

Dit was geweldig voor degene die met de bracelet zou weglopen, maar niet zo geweldig voor de runner-up en andere spelers die de finaletafel haalden.

Jacobson nam 10 miljoen euro mee naar huis, maar zijn collega-prof Felix Stephensen, die op de tweede plaats eindigde, won “slechts” 5,1 miljoen euro.

Dit was veruit het grootste verschil tussen de eerste en de tweede plaats in Main Events, en dat viel niet in goede aarde bij de spelers. Dus liet de WSOP het idee varen.

Om het nog erger te maken, moest Stephensen meer dan 50 procent belasting betalen over zijn winst.

Jacobson, een inwoner van het Verenigd Koninkrijk, hoefde geen belastingen te betalen, dus uiteindelijk was zijn uitbetaling vier keer hoger.

€10 Miljoen – Hossein Ensan (2019)

Hoewel het Main Event in 2006 een enorme opleving kende, bleek dit een meevaller.

In de daaropvolgende jaren konden de prijzenpotten niet in de buurt komen van het record van 2006. Het duurde zelfs helemaal tot 2019 voordat er weer een Main Event in de buurt kwam.

In 2019 kwamen 8.569 spelers naar Las Vegas in hun zoektocht naar roem en fortuin, waarbij ze heel dicht bij een gloednieuw record kwamen. Hoewel dat niet gebeurde, overschreed de prijzenpot €80,5 miljoen, en €10 miljoen daarvan was gereserveerd voor de winnaar.

Deze keer was het geluk in het voordeel van Hossein Ensan, een in Iran geboren Duitse speler wiens onorthodoxe en gedurfde speelstijl zijn tegenstanders voor een raadsel stelde.

Ensan versloeg de Italiaanse pro Dario Sammartino in de laatste schermutseling en boekte daarmee de grootste overwinning uit zijn pokercarrière.

€9.152.416 – Peter Eastgate (2008)

Het 2008 WSOP Main Event was een zeer belangrijk evenement in de WSOP geschiedenis.

Het was de eerste keer ooit dat het toernooi niet tot de winnaar werd uitgespeeld. In plaats daarvan werd het spelen aan de finaletafel opgeschort tot november, wanneer de spelers terug naar Rio zouden komen om te spelen tot er een winnaar was.

Dit concept, dat bekend kwam te staan als de “November Nine”, bleef nog een paar jaar bestaan voordat de organisatoren terugkeerden naar de oude manier van spelen.

Toevallig was dit ook het jaar waarin de op drie na grootste prijs werd toegekend aan de winnaar van het Main Event.

De laatste negen kwamen terug om te spelen voor de enorme hoofdprijs van meer dan €9,1 miljoen. Toen alles was gezegd en gedaan, had de Deense speler Peter Eastgate alle chips in handen.

Eastgate brak niet het record voor de grootste Main Event overwinning, maar hij werd wel de jongste Main Event winnaar ooit op dat moment.

Dat record was echter van korte duur, want het jaar nadien werd het gebroken.

€8.944.310 – Jonathan Duhamel (2010)

In 2010 trokken 7.319 spelers naar Las Vegas om deel te nemen aan het Main Event. Het was het op één na grootste toernooiveld in de geschiedenis van het evenement tot op dat moment, en het bleef op deze plek tot 2018.

Ondanks het grote deelnemersveld en de totale prijzenpot van bijna €69 miljoen, nam de winnaar slechts de op vier na grootste prijs uit de geschiedenis mee naar huis.

De Canadese pro Jonathan Duhamel nam de overwinning en de felbegeerde bracelet mee naar huis nadat hij elke aspirant-speler in het toernooi had verslagen.

Voor zijn inspanningen ontving Duhamel €8.944.310. Dit was ook de eerste van drie WSOP-bracelets die hij tot nu toe wist te winnen.

In 2011 was de Canadees het slachtoffer van een inbraak en werd zijn Main Event bracelet gestolen.

Hij kreeg hem uiteindelijk terug toen een straatveger hem vond, maar hij was in een zeer slechte staat, er ontbraken veel stukken.

Gelukkig wisten de dieven slechts €150.000 aan cash uit zijn huis te halen, waarvan de helft werd teruggehaald toen de politie de daders betrapte.